FAQ

1. Beginnen met maliewerk

1.1 Welk materiaal is geschikt als je begint met het maken van chainmail?

1.2 Welk materiaal kan ik beter niet kiezen als ik wil beginnen met chain mail?

1.3 Welke maat ringen heb ik nodig voor mijn project?

1.4 Wat betekenen de nummers in de ringmaten op de website?

1.5 Wat is aspect ratio (AR) en waarom wordt het gebruikt?

1.6 Wat is het verschil tussen geknipte en gezaagde ringen?

1.7 Hoeveel ringen heb ik nodig voor mijn project?

1.8 Welke tang kan ik het beste gebruiken?

1.9 Wat heb ik nodig om met maliën te werken?

1.10 Tips

1.11 Waar kan ik instructies over een specifiek patroon vinden?

2. Ringmaten

2.1 Hoe kan ik omrekenen tussen de verschillende maatsystemen?

2.2 Wat betekenen SWG en AWG?

3. Ringmaterialen

3.1 The Queen Ring verkoopt ringen in meerdere materialen. Wat zijn de verschillen?

3.2 Hoe kies ik een materiaal voor mijn project?

3.3 Hoe rekbaar zijn rubber ringen?

3.4 Welk materiaal zou je gebruiken voor een maliënkolder?

3.5 Hoe weef je met rubberen ringen?

3.6 Kan ik mijn maliënsieraden elke dag blijven dragen, ook bijvoorbeeld onder de douche?

3.7 Hoe houd ik mijn maliënsieraden schoon?

4. Schubben

4.1 The Queen Ring verkoopt schubben in diverse materialen. Wat zijn de verschillen?

4.2 Welke formaten schubben heeft the Queen Ring?

4.3 Hoe verbind je de schubben?

4.4 Kunnen schubben de plaats innemen van een ring in een patroon, kun je ze samen met een ring gebruiken, of allebei?

4.5 Moeten de verbindende ringen van hetzelfde materiaal zijn als de schubben?

4.6 Hoeveel schubben heb ik nodig voor mijn project?

4.7 Hoe kan ik schubbenwerk schoonhouden/onderhouden?

4.8 Hoe flexibel of stevig zijn schubben?

4.9 Zijn schubben breekbaar of beschadigen ze makkelijk?

5. Problemen en oplossingen

5.1 In de instructies voor mijn patroon staan maken aangegeven in SWG of AWG maar op de website van The Queen Ring staan alleen ringmaten in millimeters. Hoe weet ik welke maat ik nodig heb?

5.2 De ringen die ik heb gekocht, hebben niet precies dezelfde maat en/of kleur als de ringen die ik eerder bij the Queen Ring heb gekocht. Wat moet ik doen?

5.3 Ik heb moeite grip te krijgen op mijn werk, heb je tips?

5.4 Mijn ringen raken steeds beschadigd als ik aan het werk ben, wat kan ik daar aan doen?

5.5 Ik heb moeite de weefinstructies te volgen, heb je tips?

5.6 Mijn bronzen/messing/roodkoper ringen worden doffer en donkerder, is er iets mis?

5.7 Mijn rubberen ringen lijken lichter van kleur te worden, is er iets mis?

6. Verdere vragen

6.1 Kan ik zelf ringen maken?

6.2 Ik zoek ringen/schubben in een maat/kleur/materiaal die niet op de website van The Queen Ring staan. Kunnen die worden besteld?

6.3 Ik zoek meer zakjes ringen/schubben dan op de website beschikbaar zijn. Kunnen die worden besteld?

6.4 Ik zoek sluitingen/fournituren/overige materialen voor maliën die niet op de site van The Queen Ring staan. Kunnen die worden besteld?

1. Beginnen met maliewerk

1.1 Welk materiaal is geschikt als je begint met het maken van chainmail?

Aluminium is een goed materiaal om mee te starten. Het is lichtgewicht, makkelijk om mee te werken, betaalbaar en wordt gemaakt in allerlei kleuren en maten.

1.2 Welk materiaal kan ik beter niet kiezen als ik wil beginnen met chainmail?

Messing, brons, staal, titanium en roestvrij staal zijn zwaarder en steviger dan aluminium en daarom minder makkelijk te buigen.

1.3 Welke maat ringen heb ik nodig voor mijn project?

Vaak wordt bij een patroon aangegeven welke maat ringen je het beste kunt gebruiken, of binnen welke marge je moet blijven om het patroon goed tot zijn recht te laten komen. Sommige patronen kunnen alleen worden gemaakt in een bepaalde ringmaat, omdat het patroon anders zijn vorm verliest. Voor andere patronen heb je twee verschillende maten ringen nodig. Let op of de maat wordt aangegeven in millimeter (mm), American Wire Gauge (AWG) of Standard Wire Gauge (SWG). (Meer uitleg over de verschillende maatsystemen vind je elders in deze FAQ).

Soms vermeld een patroon alleen een aspect ratio (AR) die je aan moet houden. Dit betekent dat je het patroon met meerdere maten ringen kunt maken, zolang de AR (verhouding tussen draaddikte en binnendiameter) maar hetzelfde blijft. Je rekent de AR uit door de binnendiameter te delen door de draaddikte. Is de maat van je ringen bijvoorbeeld 1,2x5,0 mm, dan is de AR 4,2 (5,0/1,2).


Minimum binnendiameter van onze ringetjes voor enkele patronen.

Draaddikte

0,8

1,2

1,6

2,0

Europees 4 in 1

3,4

3,2

5,0

8,2

Europees 6 in 1

4,1

5,9

8,2

9,9

Byzantijns

3,4

4,1

6,6

8,2

Vierzijdig rond

4,1

5,9

8,2

9,9

RSD

3,4

4,1

5,0

Perzisch koord

4,1

6,6

9,9

Half-Perzisch 3 in 1

3,4

5,1

6,6

8,2

Half-Perzisch 4 in 1

4,1

6,6

8,2

9,9

Kleine schubben

5,0

Grote schubben

8,2

Helmsketting

4,1 met 6,6

6,6 met 9,9

Dragonscale

4,1 met 6,6

6,6 met 9,9

1.4 Wat betekenen de nummers in de ringmaten op de website?

We nemen hier de ringmaat 1,2 x 5,0 mm als voorbeeld. Het eerst nummer is de dikte van de draad (Wire Diameter of WD in het Engels). In dit voorbeeld is dat 1,2 millimeter. Het tweede getal is de binnendiameter van de ring (Inner Diameter of ID in het Engels), in dit voorbeeld 5,0 millimeter. De binnendiameter is de doorsnee van het ‘gat’ in de ring. De verhouding tussen deze twee getallen wordt Aspect Ratio (AR) genoemd. De AR van een ring krijg je door de binnendiameter te delen door de draaddikte. De AR van ons voorbeeld is dus 4,2 (5,0/1,2).

Op de Queen Ring website wordt de maat van de uiteindelijke ringen gegeven in plaats van de maat van de regel (staaf) waarmee ze gemaakt zijn. Meer uitleg hierover vind je elders op deze pagina.

Ringmaten kunnen ook worden aangeduid in American Wire Gauge (AWG) of Standard Wire Gauge (SWG). Meer uitleg over deze maatsystemen vind je elders op deze pagina.

1.5 Wat is Aspect Ratio (AR) en waarom wordt het gebruikt?

Aspect Ratio (AR) is de verhouding tussen de draaddikte en de binnendiameter van een ring. Je rekent hem uit door de binnendiameter te delen door de draaddikte. Is de maat van je ringen bijvoorbeeld 1,2x5,0 mm, dan is de AR 4,2 (5,0/1,2). AR kun je gebruiken om een patroon op te schalen of juist te verkleinen. Zolang de AR van de gebruikte ringen hetzelfde blijft, maakt het niet uit hoe groot of klein ze zijn.

1.6 Wat is het verschil tussen geknipte en gezaagde ringen?

Het verschil tussen geknipte en gezaagd kun je zien aan het uiteinde van de draad, waar de ring een beetje open staat.

Een geknipte ring heeft een wat onregelmatige rand aan het eind van de draad. Als de ring gekleurd is, is het snijvlak waar de uiteinden elkaar raken ook gekleurd.

Bij een gezaagde ring is het uiteinde van de draad vlak en recht. Als de ring gekleurd is, loopt die kleur niet door in het snijvlak van de ring. Het snijvlak is dan zilverkleurig.

Doordat de uiteindes van de draad bij een gezaagde ring vlak zijn, kun je ze vrijwel naadloos op elkaar aan laten sluiten als je de ring dichtbuigt. Bij geknipte ringen blijft de naad meestal zichtbaar. Door de manier waarop ze gemaakt worden, staan gezaagde ringen iets verder open dan geknipte, wat ze lastiger te sluiten maakt.

1.7 Hoeveel ringen heb ik nodig voor mijn project?

Hoeveel ringen je nodig hebt, hangt helemaal af van de grootte van de ringen en het gebruikte weefpatroon. In de instructies voor een weefpatroon wordt soms vermeld hoeveel ringen je nodig hebt per centimeter. Als je zowel instructies als materiaal nodig hebt, kan een hobbykit handig zijn, omdat daar alle materialen in de juiste hoeveelheid in zit.

Aangezien ringen nog wel eens kwijtraken, beschadigen of een productiefoutje hebben, is het raadzaam om meer ringen te hebben dan je verwacht nodig te hebben voor je project. Ook raden we aan om alle ringen die je nodig hebt, in één keer te kopen. Dit omdat ringen die uit verschillende partijen komen, een verschil in kleur kunnen hebben.

1.8 Welke tang kan ik het beste gebruiken?

Welke tang de beste is, hangt af van het project en je persoonlijke voorkeur. Je hebt er twee nodig, een voor iedere hand. Je hoeft niet twee dezelfde tangen te gebruiken. Probeer vooral uit welke combinatie voor jou het beste werkt. Met een puntbek kom je makkelijker in kleine hoekjes, terwijl een platbek je meer grip op je ringen geeft. Een krombek heeft dezelfde spitse punt als een puntbek maar door de kromming heb je meer oppervlak om je ringen mee vast te houden en werk je in een andere hoek.

Voor beginners raden we de basistangen aan, eventueel met ergonomische handgreep. Voor kleine ringen zijn de tangen van het merk Xuron fijn, omdat ze een kleine kop hebben. De Xuron ‘chisel nose’ tangen hebben een platte bek met een spitse punt.Voor ringen van een dikker draad of stevigere materialen, zijn tangen met een lange greep handig. De lange handvaten geven je meer kracht en controle.

1.9 Wat heb ik nodig om met maliën te werken?

- Materiaal: je kunt werken met ringen, schubben, kralen of andere materialen. Verder heb je bij sieraden meestal ook een sluiting of bijvoorbeeld oorbelhaakjes nodig.

- Tangen: je hebt 2 tangen nodig, in een combinatie die je zelf fijn vindt. Let op dat je tangen geen tandjes hebben, dat beschadigt je ringen.

- Eventueel instructies over hoe je een patroon maakt.

- Een vlak oppervlak om op te werken, zoals een tafel of een dienblad voor op schoot.

- Voldoende licht: daglicht heeft de voorkeur maar een bureaulamp die je op je werk kunt richten, werkt ook. Sfeerverlichting is vaak niet sterk genoeg om goed te kunnen zien wat je doet.

1.10 Tips

- Een grote paperclip of schuifspeld/bobby pin: door deze vast te haken aan de eerste ringen van je project, heb je wat meer houvast. Dit is vooral handig bij patronen die pas na een tijdje stabiel worden, zoals de half-Perzische. De paperclip of speld markeert ook het beginpunt van je wer.

- Een bead mat: een zacht matje van een schuimachtig materiaal dat werkt als anti-slip voor losse ringen en andere materialen.

1.11 Waar kan ik instructies over een specifiek patroon vinden?

In de categorie ‘Instructies’ vind je boeken en instructiebladen met uitleg over allerlei patronen. De boeken zijn in het Engels, de instructiebladen zijn te bestellen in het Nederlands en Engels. Op internet is ook veel informatie te vinden, waaronder video’s met patrooninstructies op YouTube.

De meeste patronen kunnen op meerdere manieren worden gemaakt. Als je moeite hebt met het volgen van de instructies op een bepaalde website, kun je daarom altijd kijken of er een andere website of YouTuber is wiens uitleg wel voor je werkt.

2. Ringmaten

2.1 Hoe kan ik omrekenen tussen de verschillende maatsystemen?

De ringetjes die gebruikt worden bij chainmail worden jump rings genoemd. Om ze te maken, wordt draad om een regel (staaf) gewikkeld. Aangezien het draad altijd enigszins terugveert, zullen de ringetjes altijd wat groter zijn dan de maat van de regel.

Over het algemeen wordt in boeken verwezen naar de maat van de regel, niet de maat die de ringetjes uiteindelijk hebben. Wij noemen liever wel de uiteindelijke maat van de ringetjes. Dat is dan ook de maat die hier op de website staat aangegeven.

De maten van de verschillende regels en de maat van de ringen die ermee gemaakt worden, vind je hieronder.


Binnendiameter (inner diameter/ID)

Maat regel in inches

Maat regel in millimeter

Werkelijke ringmaat in millimeter (ongeveer)

1/8”

3.2 mm

3.4 mm

5/32”

4.0 mm

4.1 mm

3/16”

4.8 mm

5.0 mm

7/32”

5.6 mm

5.7 mm

1/4”

6.4 mm

6.6 mm

5/16”

7.9 mm

8.2 mm

3/8”

9.5 mm

10.0 mm


Het systeem waarmee draaddiktes worden aangeduid is enigszins verwarrend: hoe hoger het getal van de 'gauge', hoe dunner het draad. Daarnaast worden er twee systemen naast elkaar gebruikt: SWG en AWG.

Draaddikte (wire diameter/WD)

SWG (Standard Wire Gauge)

AWG (American Wire Gauge)

Millimeter

20 ga.

18 ga.

0.8 mm

18 ga.

16 ga.

1.2 mm

16 ga.

14 ga.

1.6 mm

14 ga.

12 ga.

2.0 mm

Op de etiketten van veel van onze zakjes ringetjes staat linksonder een code, bijvoorbeeld 18316 voor 1.2x5.0 mm. Deze code bestaat uit twee delen: de eerste twee cijfers geeft de draaddikte in SWG (in dit geval 18 gauge, dat is 1.2 mm) en de rest van de code geeft de maat van de regel aan als een inchfractie (in dit geval 3/16”, dat is 4.8 mm. De werkelijke maat valt iets groter uit).

2.2 Wat betekenen SWG en AWG?

Zowel SWG als AWG zijn maatsystemen waarmee de dikte van een draad wordt aangegeven. Hoe hoger het getal van de ‘gauge’, hoe dunner de draad. SWG staat voor Standard Wire Gauge, AWG staat voor American Wire Gauge. Vooral onder maliënmakers worden deze systemen vaak door elkaar gebruikt, wat erg verwarrend kan zijn.

3. Ringmaterialen

3.1 The Queen Ring verkoopt ringen in meerdere materialen. Wat zijn de verschillen?

Aluminium: aluminium is betaalbaar, lichtgewicht, makkelijk met tangen te buigen en verkrijgbaar in allerlei kleuren. Dit maakt het een ideaal materiaal voor beginners die maliën willen leren maken of gevorderden die willen experimenteren met bijvoorbeeld een nieuw patroon. Het is ook bijzonder geschikt als je wel het uiterlijk, maar niet het gewicht van staal wilt.

Brons: brons bestaat uit koper vermengd met tin. Het is zwaarder dan bijvoorbeeld aluminium. De ringen hebben een warme bronzen kleur en krijgen na verloop van tijd een patina-laag. Hierdoor worden de ringen doffer en donkerder van kleur.

Messing: messing bestaat uit koper vermengd met zink en heeft een gouden kleur. Na verloop van tijd ontstaat een patina-laag, waardoor de ringen doffer worden en de kleur verandert, meestal naar mat bruingeel. Messing is zwaarder dan bijvoorbeeld aluminium, maar minder zwaar dan staal.

Roodkoper: roodkoper is puur koper, een vrij zacht metaal met een rossige kleur. Na verloop van tijd ontstaat een patina-laag, waardoor de ringen diepbruin van kleur worden. Het kan worden behandeld om een interessant gekleurde patina-laag te krijgen.

Staal: staal is een zwaar materiaal en erg geschikt voor authentiek ogend werk. Deze ringen kunnen roesten.

Roestvrij staal (RVS): RVS ringen zijn de sterkste die wij hebben, wat ze erg geschikt maakt voor maliewerk waar kracht op komt te staan, zoals een ketting waar gewicht aan hangt. RVS is daarnaast lastiger te buigen dan andere materialen en vrij zwaar.

Titanium: titanium is sterk en hypoallergeen. Het is daarnaast maar half zo zwaar als staal en slechts iets zwaarder dan aluminium.

Rubber: het rubber dat wij hebben is synthetisch. Het is erg lichtgewicht en heeft als grootste voordeel dat het rekbaar is, waardoor een sieraad bijvoorbeeld geen sluiting nodig heeft. Rubberen ringen kunnen niet open en moeten daarom in de meeste gevallen met metalen ringen aan elkaar verbonden worden. Na verloop van tijd kunnen ze hun rek enigszins verliezen en lichter van kleur worden.

Zilver (sterling/925): zilver is het meest glanzende van alle metalen die wij hebben. Het heeft een prettig gewicht en een luxe uitstraling.

3.2 Hoe kies ik een materiaal voor mijn project?

Er zijn een aantal vragen die je jezelf kunt stellen bij het kiezen van een materiaal:

Zoek ik iets in een bepaalde kleur? Kleuren als blauw, groen en oranje zijn alleen beschikbaar in aluminium en rubber.

Zoek ik iets dat lichtgewicht is of juist wat zwaarder?

Hoe sterk moet het materiaal zijn?

Hoeveel budget heb ik?

Is het een probleem als het materiaal na verloop van tijd een patina-laag krijgt en van kleur verandert?

3.3 Hoe rekbaar zijn rubber ringen?

De rubber ringen zijn enigszins rekbaar, maar ze rekken lang niet zo ver als bijvoorbeeld een elastiekje zou doen. De rekbaarheid hangt ook af van de verhouding tussen de draaddikte en de binnendiameter. Een grote, dunne ring rekt meer dan een kleine, dikke ring.

3.4 Welk materiaal zou je gebruiken voor een maliënkolder?

Aluminium, RVS en onbehandeld staal worden het meest gebruikt.
Voor een meer decoratief shirt, bijvoorbeeld voor cosplay, raden wij aluminium aan. Dit oogt en beweegt authentiek maar is veel lichter dan staal en daardoor veel comfortabeler.
Onbehandeld staal is sterker en zwaarder. Hierdoor is het meer geschikt voor (show)gevechten en meer historisch verantwoord. Dit staal roest als het hier niet tegen wordt behandeld, bijvoorbeeld door het te olieën.
RVS is de sterkste optie, en heeft geen bijzonder onderhoud nodig, behalve dat het droog moet worden opgeborgen.

3.5 Hoe weef je met rubberen ringen?

Rubberen ringen kunnen niet open en moeten daarom in de meeste gevallen aan elkaar verbonden worden met metalen ringen, die wel open kunnen. Dit maakt dat je soms een iets andere manier van weven moet gebruiken. Bij veel patronen kun je een deel van de metalen ringen vervangen door rubberen ringen, om bijvoorbeeld een armband rekbaar te maken zodat je geen sluiting nodig hebt.

3.6 Kan ik mijn maliënsieraden elke dag blijven dragen, ook bijvoorbeeld onder de douche?

Dit hangt af van het materiaal. Blank RVS en titanium zijn het beste om continu te dragen, waarbij het juist erg efficiënt kan zijn om het schoon te maken onder de douche.
Gekleurd aluminium en zwart RVS zullen hun kleur sneller verliezen als ze continu gedragen worden, zeker als ze ook onder de douche gedragen worden.
Onbehandeld staal en aluminium, messing, brons en koper kunnen zich anders gedragen afhankelijk van jouw eigen huidchemie. Bij sommigen blijven de sieraden prachtig glanzend, maar bij anderen kan het snel dof en donker worden en gekleurde vlekken op de huid achterlaten. In het laatste geval kan je deze sieraden beter allssn bij bijzondere gelegenheden dragen.

3.7 Hoe houd ik mijn maliënsieraden schoon?

Milde (hand-)zeep en warm water zijn voor de meeste materialen voldoende.

Koper, en de koperlegeringen messing en brons, zullen na verloop van tijd een patina ontwikkelen waardoor ze donkerder en matter worden. Dit kan weer glanzend worden gemaakt door het te poetsen met een mild zuur op een sponsje. Koperpoets of een azijnoplossing werken prima, maar ook citroensap of zelfs tomatenketchup zijn hiervoor geschikt. Zorg wel dat je het goed naspoelt met schoon water tegen de geur.

4. Schubben

4.1 The Queen Ring verkoopt schubben in diverse materialen. Wat zijn de verschillen?

Aluminium: aluminium schubben zijn betaalbaar, lichtgewicht en verkrijgbaar in meerdere kleuren en maten. Dit maakt het een ideaal materiaal voor beginners die met schubben willen leren werken of gevorderden die willen experimenteren met bijvoorbeeld een nieuw patroon. Het is ook bijzonder geschikt als je wel het uiterlijk, maar niet het gewicht van staal wilt.

Staal: staal is een zwaar materiaal en erg geschikt voor authentiek ogend werk. Deze schubben kunnen roesten.

Gehard staal: deze stalen schubben zijn getemperd. Hierdoor krijgen ze een donkergrijze kleur en zijn ze sterker.

Roestvrij staal (RVS): RVS schubben zijn de sterkste die wij hebben. Doordat ze gemaakt zijn van staal, zijn ze vrij zwaar.

Kunstof/polycarbonaat: deze schubben zijn gemaakt van een type plastic dat erg licht en stevig is. We hebben ze in meerdere kleuren, waarvan de meeste transparant zijn. Ze kunnen daardoor gebruikt worden om leuke effecten te creeëren.

4.2 Welke formaten schubben heeft the Queen Ring?

Alle schubben die wij hebben, zijn bladvormig met een gat aan een van de uiteindes waarmee ze aan een ring kunnen worden gehangen. We hebben schubben in drie verschillende maten: mini, klein en groot.

Mini: 12 mm lang en 7,6 mm breed, met een gat met een diameter van 3 mm. Voor deze schubben kun je het best ringen van 0,8x2,8 mm gebruiken. Als je gekleurde ringen wilt, raden we de aluminium 0,8x3,4 mm ringen aan.

Klein: 22,5 mm lang en 13,9 mm breed, met een gat met een diameter van 5,6 mm. Voor deze schubben kun je het best ringen van 1,2x5,0 mm gebruiken.

Groot: 35,9 mm lang en 22,6 mm breed, met een gat met een diameter van 8,8 mm.
Voor deze schubben kun je het best ringen van 1,6x8.2 mm gebruiken.

4.3 Hoe verbind je de schubben?

Om schubben met elkaar te verbinden gebruik je ringen, die je door het gat in de schub haalt. Er zijn twee verschillende patronen waarin je de schubben aan elkaar kunt verbinden: in serie of in een lap. Als je ze in serie verbindt, leg je ze achter elkaar, alsof ze de polonaise lopen. Als je ze als lap verbindt, leg je ze zowel naast als onder elkaar, waardoor je een lap in de vorm van een ruit of rechthoek krijgt.

Welke maat ringen je het best kunt gebruiken, hangt af van de maat van de schubben. Voor de mini schubben kun je het best ringen van 0,8x2,8 mm gebruiken.

Voor de kleine schubben kun je het best werkken met ringen van 1,2x5,0 mm. Voor de grote ringen, kun je het best ringen van 1,6x8,2 mm.

Voor alle maten geldt dat je minstens twee ringen per schub moet rekenen.

4.4 Kunnen schubben de plaats innemen van een ring in een patroon, kun je ze samen met een ring gebruiken, of allebei?

Het korte antwoord is allebei. De ringen zijn nodig om de schubben aan elkaar te verbinden en vormen daarmee als het ware het frame waarop de schubben zijn bevestigd. Dit is goed te zien als je een lap van schubben omdraait. Hoewel de ringen vanaf de voorkant nauwelijks te zien zijn, houden zij de schubben bij elkaar.

Het is mogelijk om een schub de plaats van een ring in een patroon in te laten nemen. Omdat een schub, net als een rubberen ring, niet open kan, kan het wat lastiger zijn om alles aan elkaar te verbinden. Je kunt ook een schub toevoegen aan een ring in een patroon door de schub aan de ring te hangen op het moment dat je de ring aan het maliewerk toevoegt. Op die manier kun je bijvoorbeeld ook schubben toevoegen aan een brei-of haakwerk.

4.5 Moeten de verbindende ringen van hetzelfde materiaal zijn als de schubben?

Nee, dat is niet nodig. De ringen kunnen van hetzelfde materiaal of van een sterker materiaal zijn. Aluminium schubben kan je dus met aluminium ringen of met roestvrij staal verbinden, maar voor stalen schubben kan je beter ook stalen ringen gebruiken omdat aluminium ringen minder gewicht kunnen dragen.

4.6 Hoeveel schubben heb ik nodig voor mijn project?

Per vierkante voet (30x30 cm, zeg maar het formaat van een stoeptegel) heb je 1000 kleine schubben of 300 grote schubben nodig. Aangezien schubben nog wel eens kwijtraken, beschadigen of een productiefoutje hebben, kan je beter iets meer schubben halen dan je verwacht nodig te hebben voor je project. Ook raden we aan om alle schubben die je nodig hebt, in één keer te kopen. Dit omdat schubben die uit verschillende partijen komen, een verschil in kleur kunnen hebben.

4.7 Hoe kan ik schubbenwerk schoonhouden/onderhouden?

Als het nodig is om te wassen kun je warm water met handzeep of vloeibaar afwasmiddel gebruiken. Achteraf goed afspoelen met schoon water en ondersteboven ophangen zodat de schubben open staan; dan voorkom je dat er vlekken bij de overlap van de schubben achterblijven bij het drogen.

4.8 Hoe flexibel of stevig zijn schubben?

Schubben zijn niet buigzaam en vrij stevig. Hoewel de randjes en de punten zijn afgewerkt, kan het zijn dat ze een beetje scherp of puntig zijn. Dit geldt vooral voor de metalen schubben.
Overigens zijn lappen van schubben juist enorm flexibel.

4.9 Zijn schubben breekbaar of beschadigen ze makkelijk?

De schubben die wij hebben zijn stevig en zullen niet snel breken. Dit geldt ook voor de kunststof schubben van polycarbonaat. Schubben kunnen wel krassen oplopen als ze over elkaar heen schuiven. Op gekleurde schubben kan dit extra opvallen.

Schubben, net als ringen, hebben soms productiefoutjes of raken beschadigd, waardoor ze niet meer mooi of bruikbaar zijn. We raden dan ook aan om altijd te zorgen voor ruim voldoende materiaal, het liefst uit dezelfde partij, zodat je je project zonder problemen af kunt maken.

5. Problemen en oplossingen

5.1 In de instructies voor mijn patroon staan maken aangegeven in SWG of AWG maar op de website van The Queen Ring staan alleen ringmaten in millimeters. Hoe weet ik welke maat ik nodig heb?

SWG (Standard Wire Gauge) en AWG (American Wire Gauge) zijn maatsystemen die rekenen in gauge en inches in plaats van millimeters. In de uitleg over ringmaten, eerder in deze FAQ, vind je omrekentabellen die je helpen de juiste maat in millimeters te vinden. Dit soort omrekentabellen zijn ook elders op internet en in boeken over chainmail te vinden.

5.2 De ringen die ik heb gekocht, hebben niet precies dezelfde maat en/of kleur als de ringen die ik eerder bij the Queen Ring heb gekocht.Wat moet ik doen?

We raden aan om eerst te checken of de ringen volgens de stickers op de zakjes dezelfde maat hebben. Als dat zo is en ze toch niet even groot zijn, kan het zijn dat ze uit verschillende partijen komen. Hoewel de ringen machinaal gemaakt worden, kan het gebeuren dat partijen iets van elkaar verschillen. Als je ons mailt of belt, zoeken we samen met je naar een oplossing.

Ook voor kleurverschil geldt dat dit kan komen doordat ringen uit verschillende partijen komen. Neem ook hiervoor contact met ons op via e-mail of telefoon.

Om de kans op maat en/of kleurverschillen zo klein mogelijk te maken, raden we aan om alles benodigdheden voor een project in een keer te kopen.

5.3 Ik heb moeite grip te krijgen op mijn werk, heb je tips?

Om te beginnen kun je kijken of je een geschikte tang gebruikt voor wat je aan het doen bent. Een grote tang is minder handig als je werkt met heel kleine ringen, en een kleine tang is minder geschikt voor heel grote ringen. Daarnaast kun je proberen om een puntbektang om te wisselen voor een platbek, waarmee je een groter stuk van een ring vast kunt pakken.

Ook je tangen wisselen van hand, of ze anders vasthouden, kan helpen. Er zijn grofweg twee manieren om je tangen vast te houden: horizontaal en verticaal. Als je ze horizontaal vasthoudt, hou je je ringetjes aan de zijkant vast. Je kunt ook een van je tangen verticaal vastpakken, waardoor je een groter deel van de ring vast kunt pakken. Je pakt hierbij de tang ondersteboven vast, zodat de kop naar je pols wijst, en draait je handpalm naar je toe. Met de tang in je andere hand pak je dan de ring van onderaf vast.

Tot slot is grip op je werk krijgen iets dat vaak beter wordt met als je meer ervaring opdoet met maliën.

5.4 Mijn ringen raken steeds beschadigd als ik aan het werk ben, wat kan ik daar aan doen?

Sommige tangen hebben tandjes, die kunnen je ringen beschadigen. Wij hebben alleen tangen zonder tandjes. Je kunt proberen een groter stuk van de ring vast te pakken met je tang, zodat je meer grip en controle hebt. Als je flink knijpt in je tangen terwijl je bezig bent, kunnen je ringen ook beschadigt raken. Vooral bij een licht materiaal als aluminium heb je vaak minder kracht nodig dan je denkt. Probeer je polsen stil te houden en je onderarm en hand samen te bewegen. Dit kan helpen om de tang de ring te laten bewegen in plaats van eroverheen te schuiven.

Tot slot: oefening baart kunst. De meeste beginners vinden het moeilijk hun ringen niet te beschadigen. Als je blijft oefenen, gaat het na het tijdje meestal beter. Zorg dat je ruim voldoende ringen hebt voor je project, zodat je ze kunt weggooien als ze te lelijk worden om nog te gebruiken.

5.5 Ik heb moeite de weefinstructies te volgen, heb je tips?

De meeste patronen kunnen op meerdere manieren worden gemaakt. Als je moeite hebt met het volgen van de instructies in een bepaald boek of op een bepaalde website, kun je daarom altijd kijken of er een ander boek of andere website of YouTuber is wiens uitleg wel voor je werkt.

Zijn de instructies duidelijk maar vind je het lastig de ringen in elkaar te haken op de manier die wordt uitgelegd? Dan kan het handig zijn te kijken naar de manier waarop je de ringen opent. De meeste mensen zijn rechtshandig en openen een ring door hem met de opening naar boven voor zich te houden en de rechterkant naar zich toe te buigen. Ringen die op die manier zijn geopend, zijn makkelijk met rechts te weven. De meeste instructies zijn ook gebaseerd op deze manier van werken. Als je ringen opent door de linkerkant naar je toe te buigen, kan het lastig zijn ze volgens de instructies in het maliewerk te haken. Hetzelfde geldt als je ringen opent als een rechtshandige maar ze daarna met je linkerhand probeert te weven.

5.6 Mijn bronzen/messing/roodkoper ringen worden doffer en donkerder, is er iets mis?

Koper, en de koperlegeringen messing en brons, zullen na verloop van tijd een patina ontwikkelen waardoor ze donkerder en matter worden. Dit kan weer glanzend worden gemaakt door het te poetsen met een mild zuur op een sponsje. Koperpoets of een azijnoplossing werken prima, maar ook citroensap of zelfs tomatenketchup zijn hiervoor geschikt. Zorg wel dat je het goed naspoelt met schoon water tegen de geur.

5.7 Mijn rubberen ringen lijken lichter van kleur te worden, is er iets mis?

Rubberen ringen kunnen in de loop der tijd lichter worden, vooral als ze veel in de zon zijn geweest. Hier is helaas niets aan te doen.

6. Verdere vragen

6.1 Kan ik zelf ringen maken?

Ja, absoluut! Hierover zijn veel artikelen te vinden op het internet. In principe heb je niet meer nodig dan metaaldraad, een metalen staaf om een spoel van het draad op te wikkelen en een tang om de spoel tot ringetjes te knippen. Als je het groter wil aanpakken kan je op zoek naar een setup waarbij je ringetjes van de spoel zaagt met een zo dun mogelijk zaagje.

6.2 Ik zoek ringen/schubben in een maat/kleur/materiaal die niet op de website van The Queen Ring staan. Kunnen die worden besteld?

Stuur ons een mailtje met wat je zoekt, dan kunnen we zien of wij dit voor je kunnen leveren.

6.3 Ik zoek meer zakjes ringen/schubben dan op de website beschikbaar zijn. Kunnen die worden besteld?

Stuur ons een mailtje met wat en hoeveel je nodig hebt. Als je veel meer bestelt dan we normaal gesproken op voorraad nemen zouden we om een vooruitbetaling kunnen vragen.

6.4 Ik zoek sluitingen/fournituren/overige materialen voor maliën die niet op de site van The Queen Ring staan. Kunnen die worden besteld?

Stuur ons een mailtje waarin je uitlegt wat je zoekt, dan laten wij je weten of wij hier aan kunnen komen.